"Tämä kohde on arkkitehdin unelma"

Ravintola Bassi toimii Turussa, Aurajokirannassa. Se on saanut nimensä arkkitehti Charles Bassin mukaan. Hän on suunnitellut talon, jossa ravintola Bassi sijaitsee, ja tämä Aurakadun ja Läntisen Rantakadun kulmauksessa sijaitseva, osin kaksi- ja osin kolmikerroksinen kivitalo tunnetaan Turussa nimellä Bassin talo.

Bassin talo on sekä arkkitehtuuriltaan että rakenteiltaan erityislaatuinen. Talon talon kakkos- ja kolmoskerrokset eivät ole koskaan aiemmin olleet tässä laajudessa avoinna suurelle yleisölle, sillä tiloissa on ollut asuntoja, toimistoja ja yhdistysten toimitiloja. Tilojen muuttamista ravintolakäyttöön alettiin suunnitella vuonna 2016. Kiinteistön omistaa Svenska Gården.

- On ollut mahtavaa olla mukana tällaisessa projektissa, joka on kaikkien huulilla – tämä kohde on arkkitehdin unelma, kehuu Bassin uuden ravintolatilan suunnitellut arkkitehti Niklas Kronberg turkulaisesta Schauman Arkkitehdit Oy:stä.

Bassin tila- ja sisustussuunnittelusta vastaa sisustusarkkitehti Maija Viitala Schauman Arkkitehdit Oy:stä. Hän on työskennellyt yhdessä Kronbergin kanssa jo konseptivaiheesta asti.

- On hienoa olla mukana jatkamassa pitkän ja monivaiheisen historian omaavan rakennuksen tarinaa, ja päästä lisäämään siihen uusi luku, Viitala iloitsee.

Suunnitelmissa on huomioitu rakennuksen aikakautta, mutta tämän päivän vaatimukset huomioiden.

-Tarkoituksena ei ole tehdä mitään ”museota” vaan tyylikäs, rento ja raikas skandinaavinen ravintola. Viitala kertoo, että ravintolasalista avautuva upea näkymä on hyödynnetty tehokkaasti, ja ravintolassa on paljon ikkunapöytiä.

Rakennuksen kolmannesta kerroksesta löytyvä Club Bassi on aivan oma maailmansa.

- Kolmannessa kerroksessa jätettiin näkyviin esimerkiksi vanhoja rakenteita ja piippuja, ja tila on tummasävyisempi ja raffimpi – se on mielenkiintoinen kontrasti skandinaavishenkiselle kakkoskerrokselle.

BASSIN TALO

Bassin talon historia ulottuu aikaan ennen Turun paloa, mutta nykyiseen muotoonsa talon rakennutti apteekkari apteekkari Erik Julin, ja talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Charles Bassi.

Talo valmistui vuonna 1829 ja siinä on toiminut apteekin lisäksi muun muassa lelukauppa, kangaskauppa ja rautakauppa.

Remontin myötä talosta on löydetty rakenteita, jotka ovat peräisin ajalta ennen Turun paloa 1827. Esimerkiksi talon kellariholvit ja jotkin seinärakenteet ovat peräisin 1700-luvulta

Ajankohtaista

Bassin Joel More kokkasi itsensä Seafood Chef -kisan finaaliin

Perulaisten ja suomalaisten makujen yhdistelmä – sekä pikkuisia pulpoja eli minimustekaloja. Siinä resepti, jolla Turun ravintola Bassin keittiössä työskentelevä Joel More lähtee kisaamaan kaikkien aikojen ensimmäiseen Seafood Chef -kilpailuun ensi viikolla.

Gastro Helsinki -messujen yhteydessä 13.3. järjestettävän Seafood Chef -kilpailun takana ovat Food Camp Finland Oy ja Pro Kala ry yhdessä kumppaneidensa kanssa. Kisan tavoitteena on parantaa ammattikokkien tietoisuutta kalojen ja äyräisten erinomaisuudesta raaka-aineena sekä kannustaa ammattikokkeja kalan- ja äyriäisten käsittelyyn entistä enemmän.

Turun ravintola Bassia kisassa edustaa kokki Joel More.
Perusta kotoisin oleva, Suomessa yhdeksän vuotta asunut More kertoo, että halusi omassa annoksessaan yhdistää kahden maan ruokakulttuureita. Annoksessa on mukana perulaista keittoa, joka on värjätty mustaksi mustekalan musteella, ja suomalaisista puikulaperunoista tehtyä pyreetä. Mukana on myös Moren lempikalaa eli tonnikalaa sekä minimustekaloja ja kauden kasviksia.

— En ole koskaan aikaisemmin osallistunut kokkikilpailuihin, joten tämä on todella mielenkiintoista! Kilpailuannoksen suunnitteleminen ja tekeminen oli ainakin todella hauskaa, ja työkaverini ovat kaikki olleet mukana auttamassa ja tsemppaamassa todella paljon, kiittelee More.

Tärkeänä kannustajana on toiminut Turun Bassin keittiöpäällikkö Lari Vilén.
— Joel on todella ammattitaitoinen kokki, joka rohkeasti kokeilee ja kehittää uutta. Hänellä on myös hyvä visuaalinen silmä suunnitella annosten ulkonäköä, kehuu Vilén.


Seafood Chef -kisan finaaliin valittiin neljä kilpailijaa esikarsinnan perusteella. Helsingissä perjantaina 13.3. järjestettävässä finaalissa valmistetaan sekä ennakkotehtävänä ollut annos että alkuruoka.

Turkuun avautuva uusi brittipubi saa nimekseen River Bank

Odotus ja arvailu on nyt päättynyt: perinteisen The Old Bank -ravintolan tilalle tuleva, Turun ydinkeskustaan loppukesästä avautuva brittipubi saa nimekseen River Bank.
 

Aurakatu 3 on perinteinen ravintolapaikka Turussa, sillä siinä on toiminut ravintola Old Bank jo 27 vuotta. Tila sai vuodenvaihteessa uudet vuokralaiset, mutta toiminta on jatkunut samalla konseptilla ja nimellä, sillä aiempi yrittäjä antoi luvan käyttää Old Bank -nimeä kesään asti.

Tulevana kesänä tiloissa tehdään remontti, ja kesän lopussa tilaan avautuu uudistunut pubi, josta saa myös ruokaa. Uuden pubin nimi julkistettiin perjantai-iltana Old Bankissa pidetyillä ravintolan 27-vuotissyntymäpäivillä.

— Halusimme kertoa tämän uutisen ensin kanta-asiakkaillemme, koska he ovat meille erittäin tärkeitä. Asiakkaillehan tätä työtä tehdään, kertoo yrittäjä ja Manu Eventsin toimitusjohtaja Santtu Kiili. ­
 


 — Kun mietimme uudelle pubillemme nimeä, järjestimme asiasta kilpailun Facebookissa. Ihmiset ottivat asian todella omakseen ja saimme huikean määrän, yli kolme sataa ehdotusta! Pubin konseptoinnissa on ollut mukana myös turkulaisia viestinnän ammattilaisia, ja saimme hyviä ehdotuksia myös heiltä, sanoo Kiili.

— Meille tärkeä kriteeri oli se, että nimen pitäisi olla helposti lausuttavissa – myös muutaman tuopillisen jälkeen. Heti kun näimme River Bank -nimen, tuli fiilis, että tässä se on! Tässä nimessä on aitoa brittipubin henkeä, ja se voi olla asiakkaiden suussa River Bank tai Riveri. Nimi se sopii hienolla tavalla Turkuun, koska Aurajoen tuntumassahan tässä ollaan, hehkuttaa Kiili.

— Voisi sanoa, että tässä nimessä on jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain sinistä! Uutta ja sinistä edustaa River, joka liittyy kaikille turkulaisille rakkaaseen Aurajokeen. Vanhaa edustaa sana Bank, ja sen sanan halusimme nimessä säilyttää.


Uusi River Bank -nimi otetaan käyttöön loppukesästä. Vanhalla Old Bank -nimellä ja konseptilla asiakkaita palvellaan aina jalkapallon EM-kisojen loppuun asti. Sitten on remontin vuoro.

Remontin myötä ravintolaan rakennetaan keittiö, ja jatkossa ravintolasta saa rehtiä pubiruokaa, kuten burgereita ja fish & chipsiä. Suunnitteilla on myös English breakfastin tuominen Turkuun.

Ravintola River Bankin ravintolapäällikkönä jatkaa Old Bankin ravintolapäällikkö Niko Järvinen. Hän on työskennellyt Old Bankissa yli 20 vuotta. Myös muu Old Bankin tuttu henkilökunta jatkaa River Bankin palveluksessa.

Järvinen odottaa innolla uutta konseptia.

– Uskon että siitä tulee todella hyvä juttu, ja erityisesti ruokatuote leventää asiakaskuntaamme. Toivon, että kaikki kanta-asiakkaat pysyvät mukana ja saamme paljon uusia asiakkaita. Kyllä se on hyvä, että saadaan piristystä tähän pajaan, Järvinen tuumii.


River Bank avautuu loppukesästä osoitteessa Aurakatu 3

Nettisivut: www.riverbank.fi
Facebook: River Bank
Instagram: riverbank_turku

 

 
Lisää uutisia

Ota meihin yhteyttä

Sulje