Miksi kaikki rakastavat Alsacen viinejä?

Viininystävät alkavat nyökkäillä innostuneesti heti, kun tulee puhe Alsacen alueen viineistä, erityisesti alueen rieslingistä. Mikä tekee tästä Ranskan koillisosassa, aivan Saksan kyljessä olevasta viinintuotantoalueesta niin erityisen?

Asiaa on hyvä tiedustella maineikkaan Gisselbrechtin viinitalon toimitusjohtajalta Claude Gisselbrechtiltä, joka vieraili Turussa isännöimässä ravintola Bassissa 5. helmikuuta järjestettyä tastingia ja Gisselbrecht Winemaker´s Dinneriä.

- Alsacen alueen maasto, maaperä ja ilmasto ovat ainutlaatuiset, ja todella suotuisat viininviljelylle. Alueen talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä, lisäksi viljelemme lukuisia erilaisia rypäleitä, joten pystymme tuottamaan laajan valikoiman erityyppisiä viinejä, kertoo Gisselbrecht.

- Riesling on aina suosittua, mutta tällä hetkellä kovimmassa nosteessa ovat kuplivat, eli alueen cremantit, sanoo Gisselbrecht.

- Ne maksavat enemmän kuin vaikkapa useimmat cavat tai proseccot, mutta niissä on enemmän luonnetta ja upea maku – monet vertaavat niitä mieluummin samppanjaan kuin kuohuviineihin.


Alkujaan Itävällasta kotoisin olevan Gisselbrechtin suvun perinteet Alsacen viinituotantoalueella alkavat jo 1600-luvulta. Viime vuosina viininviljely Alsacessa on kohdannut paljon haasteita sääolosuhteiden muutosten ja ilmaston lämpenemisen takia. Viiniköynnökset ovat muun muassa saaneet riesakseen lukuisia uusia tauteja, lisäksi kuumat, kuivat kesät ja toisaalta raekuurot ja jää ovat koetelleet viljelyksiä.

- Viiniviljelmillä on pitkät, satojen vuosien mittaiset perinteet, mutta emme tiedä, missä olemme kymmenen vuoden kuluttua! Se on todella huolestuttavaa. Sekin mietityttää, miten perinteiset, Alsacessa viljeltävät lajikkeet sopeutuvat näihin kaikkiin muutoksiin. Toisaalta, esimerkiksi viime vuonna korjasimme aivan huippusadon vaikeista sääolosuhteista huolimatta, miettii Gisselbrecht.

Gisselbrechtin viinitalo on siirtymässä pitkälti luomuviinien tuottajaksi, sillä kaikki sen omat viljelmät muutetaan luomuun. Claude Gisselbrecht kertoo myös, että myös kosher- ja vegaaniviinien kysyntä on huikeassa kasvussa, ja niihin ollaan satsaamassa lisää.

- Uskomme, että tulevaisuudessa asiakkaat arvostavat entistä enemmän luonnonmukaisesti ja ympäristöä kunnioittaen tuotettua ruokia ja juomia.

 

Claude Gisselbrecht kuvassa yhdessä ravintola Bassin salin ja keittiön väen kanssa. Rennon ja mielenkiintoisen tastingin ja illallisen Bassissa isännöinyt Gisselbrecht vieraili Turussa nyt ensimmäistä kertaa.

 

Sulje