Bassin bouillabaissen salaisuus on Lari Vilén

Tähtianista, tomaattia ja fenkolia. Siikaa, merirapua ja sinisimpukoita.

Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse, tuttavallisesti buja, sisältää huiman määrän raaka-aineita – ja työvaiheita. Ravintola Bassissa bouillabaissen salaisuuksiin on vihkiytynyt keittiömestari Lari Vilén, ja ruuan valmistaminen on keittiössä hänen vastuullaan.

– Bassin bouillabaisse on varsin klassinen. Alkujaanhan kyseessä on ranskalaisten kalastajien valmistama keitto, johon on käytetty sitä mitä saatavilla on. Me emme kuitenkaan vaihtele raaka-aineita, vaan käytämme keittoon kasviksia, siikaa, merirapua ja sinisimpukoita, Vilén sanoo.

Bujaan tulee paljon raaka-aineita ja paljon mausteita, joten tasapainon hakeminen on tärkeää. Mikään yksittäinen maku ei saa jyrätä muiden yli.

Bassin bouillabaissea varten keitetään sekä tomaatti-kasvisliemi että kalaliemi, jotka yhdistyvät valmiissa ruuassa. Mausteina on muun muassa sahramia, appelsiininkuorta, neilikkaa ja kardemummaa.  Annoksen viimeistelee rouille-kastike, joka sitoo maut yhteen.

– Buja on ronski ruoka, jonka valmistuksessa jokaisella vaiheella on iso merkitys. Onneksi Lari on meidän bujamestarimme, Bassin keittiöpäällikkö Marko Jaakkola kehuu.

 

27-vuotias, syntyjään salolainen Lari Vilén oli ensimmäinen henkilö, jonka Jaakkola pestasi töihin Bassin keittiöön. Miehet olivat työskennelleet aiemmin jo pitkään yhdessä.

– Lari on Salon kovin jätkä! Oli ilman muuta selvää, että halusin hänet tiimiin!

– Lari on rauhallinen, tunnollinen ja todella huumorintajuinen – häneen voi luottaa aina ja hänen kanssaan on mahtava työskennellä. Lisäksi hänessä on luontaista johtajuutta ja karismaa, kehuu Jaakkola.

Vilén oli myös se, jolle Jaakkola uskoi bouillabaissen valmistuksen.

– Opin itse tekemään bujaa ravintola Murussa Henri Alénin opastuksella. Bassin bouillabaisse on samantyyppinen kuin Murussakin, mutta toki siihen on lisätty omaa twistiä.

Osa ideoista tuli Viléniltä, joka oli oppinut tiettyjä niksejä ruokaan liittyen työskennellessään Espanjassa kokkiopintoihinsa kuuluvassa harjoittelussa.

 

Bouillabaisse on Bassin erikoisuus, eikä sitä saa Turusta ainakaan vastaavassa muodossa mistään muualta.

– Bujassa on paljon syömistä: siinä on paljon kasviksia, kalaa, sinisimpukoia ja merirapu päällä. Silti isokin buja maksaa Bassissa alle 20 euroa. Mielestäni se on hinta-laatu -suhteeltaan erinomainen annos ja siitä ei taatusti jää nälkä, sanoo Vilén.

Bouillabaissen kanssa tarjoillaan leipomo Grynin maalaisleipää.

Bouillabaissea saa Bassista sekä lounaalla että iltaisin, ja sitä myydään sekä alkuruokana (13,50 €) että pääruokana (19,50 €).

 

Sulje