Uusi cocktail-lista: Bassi nostaa maljan turkulaisille naisille

Ravintola Bassi lanseeraa kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. seitsemän uutta juomaa. Nimikkojuomansa saavat muun muassa Vanu-Mammana tunnettu Aline Grönberg, Turun Sanomien toimitusjohtaja Irja Ketonen ja Turun linnan kolme Katariinaa.


”Työ on minun suurin juhlani ja juhliminen on paras leponi”, oli Aline Grönbergin motto.

Grönberg oli jouluikkunoistaan ja Suomen ensimmäisistä rullaportaista tunnetun Turun Vanun perustaja, kauppaneuvos ja hyväntekijä.

Hänen mottonsa – ja pieni tarina Grönbergistä on nyt kirjattuna ravintola Bassin uuteen cocktail-listaan. Lista on ylistys naisille, jotka ovat vaikuttaneet Turun ja Suomen historiaan.

– Bassin elokuussa lanseeratut arkkitehtijuomat ovat olleet todella suosittuja, mutta jossain kohtaa tulin ajatelleeksi, että kaikki listalla olevat henkilöt ovat miehiä. Päätin, että myös naisten pitää ehdottomasti saada oma cocktail-listansa, kertoo Bassin pääbaarimestari Tanja Raunio

Uusi juomalista on herättänyt asiakkaissa innostusta jo etukäteen.

– Olen kertonut monille asiakkaille, että suunnittelen tällaista juomalistaa. Olen saanut heiltä paljon ideoita, ja todella moni on toivonut Vanu-Mamman nimikkojuomaa, Raunio kertoo.


Itsestään selvästi listalle kuului myös juoma kaupungin voimanaisiin kuuluneelle Turun Sanomien toimitusjohtaja Irja Ketoselle.

– Ensinnäkään Turkua ei voisi ajatellakaan ilman Turun Sanomia. Toisekseen Irja Ketosen tarina on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassakin: hän eteni juoksutytöstä toimitusjohtajaksi. Lisäksi hänestä tuli vuorineuvos ensimmäisenä naisena Suomessa.

Irja Ketosen juoma muotoutui Raunion mukaan helposti.

– Turun Sanomia kutsuttiin aikanaan ”lesken lehdeksi”, sillä Irja Ketonen oli jäänyt leskeksi. Siksi valitsin hänen juomaansa Veuve Cicquot’a eli keltaista leskeä. Myöhemmin sain Keijo Ketoselta kuulla, että juuri tämä samppanja oli ollut Irja Ketosen lempijuoma.


Osa juomista ammentaa kauempaa historiasta. Turun linna kolmen Katariinan: Kaarina Hannuntyttären, Kaarina Maununtyttären ja Katariina Jagellonican juomissa maistuvat ajalle tyypilliset maut, mausteet ja yrtit.

Katarina Jagellonican juoma on kuninkaallinen, mutta Annikka Turusen tytölle omistettu juoma puolestaan on tuikea snapsi.

Raunio kuvailee, että Annikka oli varsin kipakka nainen. Hän oli syöttänyt ja juottanut miestä, joka osoittautui petolliseksi, joten Annikka rukoili Ukko ylijumalaa hukuttamaan miehen – ja ilmeisesti onnistui. Annikkan mukaan on tiettävästi nimetty Turussa Aninkaisten silta, mäki ja katu.


Yhden juomista Raunio omistaa omalle äidilleen Eevi Rauniolle. Se on muista poiketen mocktail eli alkoholiton cocktail.

– Kukapa ei ihailisi ja rakastaisi omaa äitiään! Mutta mielestäni hän ansaitsee aidosti oman juomansa. Hän on ensimmäinen suomalainen nainen, joka kävi maalariammattikoulun, ja hänen päättäväisyytensä ansiosta myös muut naiset pääsivät jatkossa sinne. Koska maalarin juoman kuuluu olla värikäs, juoma koristellaan värikkäin kukkasin.

Tanja Raunion kanssa yhdessä juomia kehittämässä on ollut Bassissa kokkina työskentelevä Leyla Gencalioglu. Raunio on saanut paljon inspiraatiota juomiin Turkulaisten naisten historiaa -kirjasta, lisäksi juomien ideoinnissa ja yksityiskohdissa apuna on ollut myös Turun museokeskuksen intendentti Petteri Järvi.

Seuraavan listan aihe on jo Raunion mielessä.

– Turun historia on niin monipuolinen ja värikäs, että voin ammentaa siitä vaikka eläkeikääni asti!

 

Ravintola Bassi
Läntinen Rantakatu 9, 20100 Turku
www.bassi.fi
Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Sulje